BuurtLinux: een nieuw jaar

Allereerst een mooi open source jaar gewenst van de Nederlandse Linux Gebruikers Groep! Dit is de eerste keer dat we een bericht op BuurtLinux plaatsen, sinds de overname van BuurtLinux door de Nederlandse Linux Gebruikers Groep. We hebben ons tot nu toe nog niet heel actief bezig gehouden met BuurtLinux, maar daar willen we in 2015 verandering in brengen. Daar is wel jouw hulp bij nodig en dat kan op verschillende manieren.

We willen graag benadrukken dat niemand door de overname niet lid is geworden van onze vereniging. We houden inschrijvingen voor de BuurtLinux kaart strikt gescheiden. Uiteraard ben je van harte welkom om alsnog lid te worden. šŸ˜‰ Om je inbox te besparen, gaan we alleen sporadisch e-mailtjes sturen.

Dat gezegd hebbende, voor bezoekers is het handig dat de gegevens die op de kaart staan nog kloppen. Kloppen jouw gegevens niet meer of wil je verwijderd worden van de kaart, stuur dan even een e-mail.

Wat de kaart betreft, daar kan nog een heleboel aan gebeuren. De code die de kaart genereert staat nu online op GitHub – als je kundig bent met PHP en het lijkt je leuk om hier aan te werken, zien we dat graag in de vorm van pull-requests! Op de issue lijst staan al een aantal wensen uitgeschreven, maar dat is slechts het tipje van de ijsberg. We hopen dat er in de komende jaren diverse mensen zullen bijdragen aan het verbeteren van dit platform.

Naast het doorontwikkelen van het platform is promotie van de site natuurlijk ook belangrijk. Mensen die op zoek zijn naar hulp met Linux en open source software moeten de site dan ook moeten kunnen vinden. Vanuit de NLLGG sturen we al regelmatig mensen door en zijn we aan het kijken naar andere mogelijkheden. Maar jij kan zelf ook een steentje bijdragen door over BuurtLinux te schrijven, tweeten, kaartjes in de supermarkt te hangen, en zo voorts.

Bovendien horen we graag jullie succes-verhalen, wensen voor nieuwe functies en andere verbeterpunten (al dan niet via GitHub).

Dat we met z’n allen een fantastische community bouwen!

Dit bericht is vanmorgen eerst naar alle ingeschreven hulpaanbieders verstuurd. De tekst is licht aangepast om op de site te plaatsen.

Buurtlinux goes NLLGG

Wegens een gebrek aan tijd heb ik onlangs besloten om te stoppen met Buurtlinux. De hierop volgende oproep voor een overname-kandidaat leverde een vijftal kandidaten op, waaronder de Nederlandse Linux Gebruikersgroep (NLLGG). De NLLGG is wat mij betreft dƩ partij om Buurtlinux bij onder te brengen en daarom heb ik ervoor gekozen om Buurtlinux over te dragen aan de NLLGG.

Buurtlinux wordt de komende maanden in haar huidige vorm overgenomen door de NLLGG, dus los van haar eigen website. Als bezoeker van de Buurtlinux-website zul je hiervanĀ in eerste instantie dus niets merken (behalve dat de website sneller zal laden).

Er zijn al diverse goede ideeƫn voor doorontwikkeling van de Buurtlinux-website geopperd voor na de overdracht, dus wellicht worden de plannen in het eerste nieuws-bericht namens de NLLGG al nader toegelicht.

Ik wil alle 113 Buurtlinux-helpers bedanken voor hun inzet, ook bij het bekender maken van de Buurtlinux-website in de beginperiode, en ik hoop dat het gebruik en de reikwijdte van Buurtlinux verder zal toenemen onder de vlag van het NLLGG!

Vriendelijke groeten,
Ruud Beukema

Landelijke dekking

Even een kort bericht, maar vermeldenswaardig: nog geen twee maanden geleden berichtte ik dat Buurtlinux de 50 aanmeldingen is gepasseerd. Inmiddels staat de teller alweer op een respectabele 103 Linux-helpers en dat betekent een verdubbeling in relatief zeer korte tijd! Zeer waarschijnlijk heeft onderstaande vermelding in het Linux Magazine hiermee te maken.

Als je de huidige Buurtlinux-kaart een beetje uitgezoomd en door je wimpers heen bekijkt zou je bijna kunnen spreken van een landelijke dekking. Er is vooral sprake van een Pinguin-kolonie in de regio Den Haag/Rotterdam, maar ook rondom Utrecht, Amsterdam en Groningen beginnen kolonies te ontstaan.

De 150-ste aanmelding krijgt een leuk Tux-gerelateerde verassing thuisgestuurd, dus blijft het voortzeggen!

50+ Aanmeldingen!

Het heuglijke moment is daar: het aantal Linux-helpers op de Buurtlinux-kaart is de 50 gepasseerd!!!

Iets minder dan een jaar geleden is de Buurtlinux website online gegaan met als eerste doel om zoveel mogelijk Linux-helpers op haar kaart te krijgen. Slechts enkele berichten op de diverse Linux-fora waren nodig om aan de eerste aanmeldingen te komen. Sindsdien is er van mijn kant (te) weinig aan PR gedaan voor Buurtlinux. Gelukkig bleef het aantal aanmeldingen toch groeien door de mond-tot-mond reclame van mede-enthausiastelingen. Erg bedankt hiervoor!

Voor zover ik kan nagaan is er door zo’n tien verschillende mensen hulp gevraagd direct via de Buurtlinux kaart. Mogelijk is er ook indirect, via de website van de Linux-hulp zelf of via Linux-activiteiten, hulp geboden. Of herhaaldelijk door dezelfde Linux-hulp. Het is dus moeilijk een waarde te geven aan dit getal 10 anders dan: er zijn minstends 10 mensen geholpen door minder dan 50 Linux-helpers. Een prima resultaat wat mij betreft, ook gezien de geringe PR, dus alle reden om gewoon door te gaan!

Buurtlinux is begin dit jaar overgestapt van een Google Maps kaart naar een OpenStreetMap kaart. Het is inmiddels ook mogelijk om de Buurtlinux kaart in te bedden in je eigen website met een vooringesteld filter – bijv. om alleen de Debian distributie of alleen de provincie Utrecht weer te geven. De eerstvolgende stap is het automatiseren van het aanmeldproces, inclusief de mogelijkheid voor een Linux-hulp om zijn/haar eigen profiel te kunnen wijzigen. Hierna is het tijd voor de tweede doelstelling: Buurtlinux meer naamsbekendheid geven en haar doelgroep (de gewone computergebruiker) bereiken.

Ieders ideeƫn, kritiek en suggesties zijn zoals altijd van harte welkom!

Vriendelijke groeten,

Ruud Beukema
Initiatiefnemer Buurtlinux

NLLGG Landelijke bijeenkomst 9 juni 2012

De Nederlandse Linux GebruikersGroep (NLLGG) organiseert jaarlijks diverse evenementen en biedt Linux-cursussen aan. Daarnaast worden jaarlijks een aantal landelijke bijeenkomsten georganiseerd waar presentaties over Linux en vrije software worden gehouden, uitleg wordt gegeven met betrekking tot diverse onderwerpen en waar je in contact kunt komen met andere Linux-gebruikers en de mensen achter de schermen.

De eerstvolgende landelijke bijeenkomst vindt plaats op 9 juni aanstaande in Utrecht. Op het programma staan onderwerpen die komen variĆ«ren in moeilijkheidsgraad zodat de bijeenkomst voor zowel de beginnende gebruiker (uitleg over Linux-programma’s) als de meer technische gebruiker (hacken!) interessant is. Daarnaast zijn er die dag een tweetal stands waar je terecht kunt met vragen over specifieke onderwerpen. Er zal een LibreOffice stand zijn waar je terecht kunt voor vragen over dit uitgebreide office-pakket en vanuit Linux Mint zal er een stand zijn waar je live kennis kunt maken met de Linux Mint distributie!

Voor meer informatie bezoek:

  • Het programma voor die dag op de website van NLLGG (klik hier)
  • De aankondiging op de website van Linux Mint (klik hier)
  • Meer informatie over de Linux Mint distributie (klik hier)

 

Ubuntu 12.04 Release Party

Versie 12.04 van de Ubuntu Linux-distributie is inmiddels uitgegeven. Ter ere hiervan zullen er in het land door Ubuntu Nederland meerdere Release-parties worden georganiseerd waar je kennis kunt maken met deze Ubuntu versie en haar gebruikers. Op het moment van schrijven wordt gesproken over een Release-party in Apeldoorn.

Naast deze door Ubuntu Nederland georganiseerde Release-parties worden er ook door diverse lokale initiatieven Release-parties georganiseerd. Zo wordt bijvoorbeeld in Den Haag wordt vanuit de Computer Hobby Club DIGITAL op 19 mei een Ubuntu Release-party georganiseerd.

Mogelijk worden er door lokale initiatieven bij jou in de buurt ook Release-parties georganiseerd naar aanleiding van deze nieuwe Ubuntu-versie of wellicht andere Linux-distributies.

St. Antonius Ziekenhuis gaat verder Open!

Nieuwegein 13 oktober 2011. In het kader van het Antonius Open! project heeft het St. Antonius Ziekenhuis recent een mantelovereenkomst met OpenSesame ICT gesloten om ook in het applicatielandschap binnen het ziekenhuis meer en meer gebruik te gaan maken van bedrijfsoplossingen op basis van Open Source en Open Standaarden. Het betreft de implementatie van SugarCRM CE Open Source en het OpenIMS platform.

Antonius Open! is het project waarin zoveel mogelijk werkplekken binnen het St. Antonius Ziekenhuis omgezet worden van een ‘closed source’ werkplek op basis van Microsoft Windows en Office naar een open source werkplek. Het project staat niet op zichzelf. Binnen het Antonius Ziekenhuis bouwt de dienst ict reeds jarenlang aan een ict-architectuur op basis van open standaarden. Het doel van dit programma is de ICT flexibeler in te rechten, leverancierafhankelijkheid te verminderen en de kosten te beperken door verminderde licentiekosten.

De eerste projecten die nu worden uitgevoerd zijn het implementeren van OpenIMS Document Management Server (DMS) en SugarCRM CE voor het secretariaat van de Raad van Bestuur en de implementatie van OpenIMS DMS voor de ict afdeling. Daarnaast zijn inmiddels een aantal andere projecten gedefinieerd die daaropvolgend zullen worden uitgevoerd.

Over het St. Antonius Ziekenhuis
‘Onze patiĆ«nten verdienen de beste medische behandeling, verpleegkundige zorg en service in een comfortabel en veilig ziekenhuis.’ De beste medische en verpleegkundige zorg en service zijn samen met onderzoek en opleiding de belangrijkste activiteiten van het St. Antonius Ziekenhuis. Het St. Antonius is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis, waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Landelijk is het ziekenhuis bekend vanwege de behandeling van patiĆ«nten met hart-, vaat- en longziekten. Verder worden er veel artsen en verpleegkundigen opgeleid.
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft 6 locaties; locatie Nieuwegein, locatie Utrecht Overvecht, locatie Utrecht Oudenrijn, Kaakchirurgie Utrecht-De Meern, polikliniek Vleuten en polikliniek Houten.

Meer informatie op: www.antoniusziekenhuis.nl (opent in nieuw venster).

Over OpenSesame ICT
OpenSesame ICT B.V. is een Nederlands softwarehuis die zich richt op bedrijfsmatige oplossingen op het Open Source platform. De oplossingen zijn onder de naam OpenIMS als standaard software beschikbaar. OpenIMS is een platform voor het gestructureerd beheren van ongestructureerde informatie en beschikt over een aantal server oplossingen voor onder andere Content-, Document-, Workflow- en E-mail Management. OpenIMS draait op vele platformen zoals Linux of Microsoft Windows, is op Open Standaarden gebaseerd (SOAP/XML) en is 100% webbased.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H.W.W. Kunst (Business Development Manager) bdm@osict.com of een bezoek brengen aan de websites www.osict.com en/of www.openims.com (opent in nieuw venster).

Bron: Nieuwsarchief OpenSesame ICT

Interessante petitie

Via de LinkedIn-groep van de NLLGG kwam het volgende interessante oproep voor het tekenen van een petitie binnen:

Het volgende wil ik jullie onder de aandacht brengen, zegt ’t voort!

Gun onze jeugd de vrijheid van keuze!

Een groeiend aantal leerlingen maakt naar volle tevredenheid gebruik van
vrije en open besturingssystemen op hun computers. Daarmee lopen ook
steeds meer scholieren op tegen de muren die worden opgeworpen door de
makers van gesloten ICT technologieƫn waarvan veel scholen afhankelijk
zijn.

Het kunnen maken van vrije keuzes is een groot goed, en we zouden dit
onze jeugd niet moeten onthouden. Daarom wordt het tijd de dominantie
van met name Ć©Ć©n bedrijf in het onderwijs te doorbreken zodat onze jeugd
ook met producten van concurrenten kan leren werken.

Door de onderstaande petitie te ondertekenen maakt u aan de politiek
duidelijk dat wij burgers een eerlijker speelveld willen zodat onze
scholieren niet veroordeeld wordt tot producten van Ć©Ć©n bedrijf, maar ze
in vrijheid kunnen kiezen. Waar monopolisten de dienst uitmaken moet de
overheid de vrijheid van zijn burgers te beschermen.

Teken de petitie en stuur hem door!

Eerste week Buurtlinux

Het is ongeveer een week geleden dat de Buurtlinux website in gebruik werd genomen en dat over het bestaan van Buurtlinux werd bericht op verschillende Linux-fora. De reacties op het Buurtlinux initiatief zijn over het algemeen erg positief en hier en daar (terecht) ook kritisch. Zo zorgde het bericht op het Ubuntu-forum en het NedLinux-forum voor een paar interessante discussies.

Ook op het Linux Mint-forum en het PCLinuxOS-forum werd enthousiast gereageerd. Toen op dit laatste forum en haar internationale versie bekend werd gemaakt dat de PCLinuxOS leden via Buurtlinux website konden stemmen op hun favoriete distributie, zag je dit meteen terug in de voorlopige uitslag van de poll. Weg betrouwbaarheid van de steekproef, maar het geeft goed aan hoe enthousiast de gemeenschap van elke Linux-distributie is!

Binnen een week hebben zich vanuit Belgiƫ en Nederland in totaal 25 Linux-helpers aangemeld bij Buurtlinux. Zowel bedrijven als particulieren. Een goed resultaat tot nu toe, aangezien het bestaan van Buurtlinux eigenlijk alleen nog maar bekend is gemaakt op een klein aantal Linux-fora en de Debian mailing-list. De komende tijd blijft de nadruk liggen op het werven van zo veel mogelijk particulieren en bedrijven die hun Linux-hulp willen aanbieden via Buurtlinux. Hierbij is natuurlijk alle hulp welkom, dus wees vrij om naar de Buurtlinux te linken, erover te bloggen etc.

Het Buurtlinux-forum is na wat opstartproblemen inmiddels weer online. Via dit forum kun je onder andere suggesties voor het uiterlijk en (vooral ook) voor de inhoud van de website delen en bediscussiƫren met Buurtlinux en anderen. Je kunt ook melding maken van Linux-activiteiten die binnenkort in je buurt zullen plaatsvinden. Speciaal hiervoor is ook de Buurtlinux agenda in het leven geroepen, zodat je in ƩƩn oogopslag kunt zien wat er in het land te doen is op Linux-gebied.

Tot zover deze update over hoe de eerste week van Buurtlinux verlopen is. Op naar de 50 Linux-helpers zou ik zeggen! Spread The Word!

Ruud Beukema
Initiatiefnemer Buurtlinux