Linux Live-CD

Debian (Engelse pagina)
Fedora
Linux Mint
Mandriva
openSUSE
PCLinuxOS
Ubuntu

Bij veel Linux-distributies heb je de mogelijkheid om het uit te proberen door middel van een Live-CD (of DVD). Start je je computer met deze Live-CD in de CD-lade, dan wordt (meestal automatisch) Linux opgestart vanaf de CD, in plaats van je normale besturingssysteem (Windows of OSX). Op die manier kun je op je gemak kijken wat de Linux-distributie allemaal te bieden heeft, zonder dat er iets wordt veranderd aan de rest van je computer.

Hoe werkt het?
Via de links hierboven kom je op de pagina van de desbetreffende Linux-distributie waar je een zogenaamde CD- of DVD-image (ook wel ISO genoemd) kunt ophalen. Er staat op de pagina van de distributie een goede uitleg bij van hoe je te werk moet gaan. Over het algemeen is het slechts een kwestie van het branden van de CD/DVD-image op een CD/DVD en vervolgens de betreffende computer met deze gebrande CD/DVD erin (opnieuw) opstarten.

Waaruit kiezen?
Vaak kun je bij een Live-CD kiezen welke bureaublad-omgeving je wilt uitproberen. De meeste bekende bureaublad-omgevingen, KDE en Gnome, zijn meestal wel aanwezig. Daarnaast kun je ook nog kiezen uit een 32-bit (ook wel i386, i486, i586, i686 of normale PC genoemd) en 64-bit (ook wel amd64 of x86_64 genoemd) live-CD. Dit heeft te maken met het type computer dat je wilt gaan gebruiken. Weet je niet zeker wat je moet kiezen, kies dan in de eerste instantie voor de 32-bit versie. Dan heb je de grootste kans op succes!

Aanvullingen op deze lijst zijn meer dan welkom en kunnen worden doorgegeven via de contact-pagina.