Proberen

Op deze pagina wordt een lijst bijgehouden met daarop mogelijkheden om Linux-distributies of haar programma’s te kunnen uitproberen zonder dat je daarbij Linux hoeft te installeren of enge dingen te hoeven wijzigen aan je huidige computer.

Live-CD
Bijna alle Linux-distributies bieden de mogelijkheid aan om hun distributie uit te proberen door middel van een Live-CD (of DVD). Dit is een CD of DVD met daarop een kant-en-klare installatie van de Linux-distributie. Op de Live-CD pagina vindt je per Linux-distributie verwijzingen naar waar je de Live-CD kunt ophalen. Live-CD’s variëren in grootte, maar zijn over het algemeen fors. Het ophalen kan dus even duren.

Open Source programma’s
Veel Open source programma’s die voor Linux zijn gemaakt, zijn ook te gebruiken op Windows en/of Apple. Hierdoor kun je op je gemak eens een programma uitproberen om te kijken of het een goed alternatief biedt voor de commerciële, Freeware of illegale programma’s die je nu gebruikt. Bekijk hier de mogelijkheden.

Computerclubs
Er zijn veel computerclubs in Nederland die regelmatig bijeenkomsten organiseren waar je als Linux gebruiker terecht kunt voor vragen en het uitwisselen van ervaringen. Ook als (nog) niet-Linux gebruiker ben je welkom tijdens deze bijeenkomsten om eens kennis te maken met Linux en te horen over de ervaringen van anderen. Kijk of er Linux-activiteiten zijn bij jou in de buurt.

Tevredenheidsgarantie
Stel je weet nadat je hebt gespeeld met Linux (middels een Live-CD of op de computer van iemand anders) zo goed als zeker dat je een Linux-computer wilt aanschaffen. Zo goed als zeker, want de kant-en-klare Linux-computers die via bedrijven en (online) winkels worden aangeboden kunnen er net iets anders uitzien, omdat ze bijvoorbeeld gebruik maken van een andere Linux-distributie of bureaublad-omgeving. Het is goed om te weten dat sommige van deze bedrijven werken met een tevredenheidsgarantie, wat inhoudt dat je de computer binnen een bepaalde periode na aankoop retour kunt sturen in het geval de computer zelf of het Linux besturingssysteem dat erop staat niet aan je verwachtingen voldoet. Van de volgende bedrijven die zich hebben aangemeld bij Buurtlinux is bekend dat ze een tevredenheidsgarantie kennen:

Aanvullingen op deze lijst zijn meer dan welkom en kunnen worden doorgegeven via de contact-pagina.