Linux is Open Source

Wat houdt Open Source in?
Ik leg het maken van een besturingssysteem uit aan de hand van een keuken waar maaltijden worden bereid. De keuken staat hierbij voor het bedrijf dat het besturingssysteem maakt (bijv. Microsoft of Apple) en de maaltijd bestaat uit het besturingssysteem (Windows of Unix). Verder worden de werknemers van het bedrijf die het besturingssysteem maken de koks van de keuken.

In de keukens van bijvoorbeeld Microsoft en Apple worden maaltijden bereid door hun koks. Als deze zijn bereid dan komen de koks uit hun keuken om de maaltijd te presenteren aan het publiek. Microsoft dient Windows op en Apple dient Unix op. Als je de smaak niet lekker vindt dan kun je bij de koks een klacht indienen, maar verder blijft het recept geheim. Je weet ook niet of anderen een klacht hebben ingediend over de maaltijd en je hebt al helemaal geen idee of je klacht wordt behandeld, zodat de volgende keer een betere maaltijd kan worden bereid.

In de Linux-keuken gaat het er anders aan toe. Hier wordt ook een maaltijd bereid, maar deze keer is het recept voor iedereen in te zien. De koks zijn er namelijk van overtuigd dat als andere koks in de wereld hun commentaar over het recept kunnen leveren, het recept uiteindelijk steeds beter wordt. De Linux-koks zijn minstens zo trots om hun maaltijd aan het publiek te presenteren als hun Microsoft- en Apple-collega’s. Als het publiek nu het eten niet lekker vindt dan kan ook bij Linux een klacht worden ingediend. In tegenstelling tot de Microsoft- en Apple-collega’s is er bij Linux een openbare lijst met koks, dus kan de klacht heel specifiek worden gericht aan één kok (bijvoorbeeld de kok die de groenten te grof heeft gesneden). Je kunt als publiek bij Linux ook kijken welke klachten anderen hebben ingediend en welke prioriteit het afhandelen van elke klacht heeft gekregen. De hele organisatie van de keuken is veel transparanter voor het publiek. En door de terugkoppeling van andere koks wordt de maaltijd in de loop van de jaren ook steeds beter. Tot slot kunnen andere koks op basis van het bestaande recept verder gaan om een eigen maaltijden te maken, die beter aansluiten op hun specifieke publiek. Het recept voor de maaltijd is openlijk toegankelijk voor andere koks.

Nu hebben we zoals gezegd in werkelijkheid niet te maken met koks en hun recepten maar met programmeurs en hun programma-code, oftewel source code in het Engels. Openlijk toegankelijke broncode heet in het Engels kortweg open source, vandaar dat Linux een Open Source besturingssysteem wordt genoemd.

>> verder lezen