Ieder zijn smaak

Linux-distributies voor de ‘gewone’ thuisgebruiker
Doordat iedereen op het recept van Linux verder kan bouwen zijn er in de afgelopen jaren een heleboel smaken van Linux ontstaan, elk voor hun specifieke doelgroep. Deze smaken worden Linux-distributies genoemd. Het is net als met auto’s: die verschillen in hun uiterlijk en de één rijdt beter dan de ander. Hoewel smaken verschillen, kun je in het algemeen wel zeggen dat er een aantal distributies voor de beginnende of ‘gewone’ thuisgebruiker het meest geschikt zijn:
Ubuntu
Fedora
Mandriva
openSUSE
Linux Mint

Ubuntu is gebaseerd op de Debian distributie en probeert hun Linux zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Fedora en Mandriva zijn gebaseerd op de RedHat distributie. openSUSE tot slot is de Linux-distributie van het bedrijf Novell die zich richt op de thuisgebruiker.

Linux-distributies voor de meer technische thuisgebruiker
Ben je vrij technisch, weet je veel van de hardware die in je computer zit en wil je het maximale uit je computer halen? Of vind je het gewoon leuk om er eens mee te ‘prutsen’. Dan zijn er ook nog andere Linux-distributies die de moeite van het proberen waard zijn. Ze zijn wat meer lichtgewicht, je hebt zelf de mogelijkheid om alles precies zo in te stellen zoals jij wilt of, anders gezegd: je bent genoodzaakt hier zelf wat meer handmatig in te stellen.
Debian
Gentoo
Slackware
Arch Linux
PCLinuxOS

Linux-distributies voor bedrijven
Hoewel alle distributies die hierboven staan prima kunnen worden gebruikt door bedrijven, zijn er distributies die zich specifiek richten op bedrijven doordat ze (tegen betaling) extra ondersteuning kunnen aanbieden. Of doordat ze in hun open source distributie ook programma’s hebben opgenomen die niet open source zijn, maar die wel nodig zijn om de Linux-computer(s) in het bedrijf goed te laten samenwerken met bijvoorbeeld Windows computers of het email-, contactpersonen- en agendabeheer van het bedrijf. Hieronder een overzicht van Linux-distributies die zich richten op bedrijven:
RedHat Enterprise Linux
SUSE Linux Enterprise

Desalniettemin wordt in bedrijven ook vaak gekozen voor een andere Linux-distributie (vaak Debian), simpelweg omdat Linux-systeembeheerders hiermee ervaring hebben.

>> verder lezen