Een smaak kiezen

Kiezen op basis van ondersteuning
Voor zowel de thuisgebruiker als bedrijven geldt dat het slim is om te kijken wie ondersteuning kan bieden als er zich problemen voordoen. Dit kan in de eerste plaats de online ondersteuning zijn van de Linux-distributie zelf, maar daarnaast ook het handige neefje of de systeembeheerder. Met Buurtlinux is hier een extra mogelijkheid tot ondersteuning bijgekomen. Via de Zoek hulp pagina kun je bekijken of er in je omgeving ook mensen zijn die hulp kunnen bieden voor het geval dat. Kijk dan ook naar de distributie waarvoor zij ondersteuning kunnen bieden. Zie je op het kaartje voor jouw regio bijvoorbeeld mensen die je goed zouden kunnen helpen met Debian of hierop gebaseerde distributies, dan is het niet erg logisch om te kiezen voor een RedHat of hiervan afgeleide distributie. En vice versa.

Kiezen op basis van populariteit
Als je toch erg afhankelijk bent van de online ondersteuning van de Linux-distributie zelf dan zou je kunnen zeggen dat hoe populairder de Linux-distributie is, hoe groter de kans is op goede online ondersteuning. En misschien zelfs hoe gebruikersvriendelijker de distributie is (anders was hij immers niet zo populair geworden). Volgens de Engelstalige website DistroWatch is de top vijf van populairste Linux-distributies op het moment van schrijven (augustus 2011):
1) Ubuntu
2) Fedora
3) openSUSE
4) Debian
5) Mandriva

De website van Linux Counter geeft een overzicht van welke Linux-distributies er momenteel veel worden gebruikt door zowel zakelijke gebruikers al thuisgebruikers. Op dit moment (augustus 2011) staan hier Ubuntu en Debian bovenaan de lijst.

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een Linux-distributie, dan heb je vervolgens vaak nog de mogelijkheid zelf te kiezen welke bureaublad-omgeving je wenst. Lees verder voor een uitleg van de drie populairste bureaublad-omgevingen.

>> verder lezen