Het bureaublad

Wat is een bureaublad-omgeving?
Nadat een Linux-computer is opgestart kom je (eventueel na het inloggen) terecht in de bureaublad-omgeving. Deze bestaat net zoals bij andere besturingssystemen uit een taakbalk met een menu dat je kunt uitklappen om bij je programma’s te komen en natuurlijk het bureaublad zelf die je een eigen achtergrond kunt geven en waar icoontjes op staan. Verder horen bij de bureaublad-omgeving ook het uiterlijk van de programma-schermen en een screensaver.

De bureaublad-omgeving van Windows is een vast onderdeel van het besturingssysteem. In het geval van Linux heeft men er voor gekozen om de bureaublad-omgeving niet op voorhand vast te leggen, maar als los Linux-programma aan te bieden. Hierdoor kan elke Linux-distributie zelf kiezen van welke bureaublad-omgeving ze hun Linux willen voorzien. Handig, want smaken verschillen immers.

De populairste bureaublad-omgevingen voor Linux
Van alle bureaublad-omgevingen die er voor Linux bestaan zijn Gnome, KDE en Xfce het meest populair. Gnome en KDE zijn de meest volwassen bureaublad-omgevingen. Xfce is erg lichtgewicht, maar wat minder compleet dan Gnome of KDE. Begin je net met Linux, dan zijn Linux-distributies gebaseerd op Gnome of KDE het meest geschikt. Zowel Gnome als KDE hebben plaatjes op hun websites staan om te laten zien hoe hun omgeving eruit ziet, zodat je zelf de bureaublad-omgeving kunt kiezen die je het meest aanspreekt.

Gnome, KDE en Xfce leveren bij hun bureaublad-omgeving ook vaak allerlei handige hulp-programma’s om het werken met de computer voor de gebruiker makkelijker te maken. Je zult er misschien even aan moeten wennen, maar KDE verwerkt in hun programmanaam vaak de letter ‘K’ van KDE, zoals het programma Kmail (KDE’s standaard emailprogramma), Konqueror (KDE’s standaard webbrowser) of digiKam (KDE’s foto-programma).

Welke Linux-distributie heeft welke bureaublad-omgeving?
Sommige Linux-distributies hebben ervoor gekozen om hun Linux aan te bieden met één bureaublad-omgeving, terwijl anderen hun Linux-distributie in drievoud aanbieden waarbij je dus kunt kiezen voor òf de Gnome-versie, òf de KDE-versie òf de Xfce versie van de distributie. Hieronder een overzicht van de meest gebruikersvriendelijke Linux-distributies, hun standaard bureaublad-omgeving en hun eventuele alternatieve bureaublad-omgeving(en).

Ubuntu
Ubuntu maakt gebruik van Gnome, maar om ook de twee andere populaire bureaublad-omgevingen aan te kunnen bieden zijn er twee nieuwe projecten gestart, genaamd Kubuntu en Xubuntu.

Kubuntu
Kubuntu is Ubuntu, maar dan met KDE in plaats van Gnome. Ze hebben een eigen website.

Xubuntu
Dit is Ubuntu maar dan met de Xfce bureaublad-omgeving. Ook zij hebben een eigen website.

Fedora
Hoewel Fedora standaard gebruikt maakt van Gnome heb je wel de mogelijkheid om ook een KDE en Xfce versie te kiezen. Deze hebben geen eigen naam.

Mandriva
Mandriva biedt naast hun standaard KDE versie ook een Gnome versie aan.

openSUSE
Ook openSUSE biedt een KDE versie en een Gnome versie aan.

Inmiddels weet je dat Linux meerdere smaken kent in de vorm van Linux-distributies en dat er verschillende bureaublad-omgevingen zijn waaruit je kunt kiezen. Om een overstap naar Linux te kunnen en durven maken is het goed om ook iets meer te weten over de programma’s die je kunt gebruiken met Linux. Hierover lees je hier verder.