De programma’s

Elk besturingssysteem zijn eigen programma’s?
Als je op dit moment Windows gebruikt dan zul je hoogstwaarschijnlijk ook allerlei programma’s gebruiken die specifiek voor Windows zijn gemaakt (zonder dat je daarvan op de hoogte was, tot nu toe dan). Denk hierbij bijvoorbeeld aan Microsoft Office en Windows Live Messenger (eigenlijk alles wat met Microsoft of Windows begint). Voor het besturingssysteem van Apple, namelijk OSX, geldt hetzelfde. Denk aan bijvoorbeeld iPhoto, iMovie en GarageBand. Soms maken deze twee reuzen hun programma’s ook voor elkaars besturingsysteem. Dit doen ze alleen als ze weten dat ze daardoor meer geld kunnen verdienen of daarmee de markt af kunnen schermen. Denk hierbij aan QuickTime en iTunes (van Apple) die ook op Windows werkt en Microsoft Office (van Microsoft) die ook op de een Apple werkt.

Programma’s die gemaakt worden voor Linux volgen bijna altijd de open source filosofie en kunnen daarom zowel op Linux als op Windows en OSX van Apple werken. Je kunt daarom veel van deze programma’s gemakkelijk uitproberen op je Windows computer of Apple, zonder dat je daarvoor eerst hoeft over te schakelen op Linux.

Linux-programma’s voor alles?
Vanuit de Linux-wereld wordt bij commerciële bedrijven al jaren aangedrongen om hun Windows of Apple programma’s zo te maken dat ze ook te gebruiken zijn op Linux. Veel van deze bedrijven richten zich met hun programma’s op wat de grootste groep van hun klanten gebruikt en dat is toch nog steeds Windows, en daarna Apple. Ze willen hun programma wel voor Linux maken, maar het kost ze teveel geld om dit zelf te doen. Wat je steeds meer ziet is dat dit soort bedrijven wel hun kennis ter beschikking willen stellen aan de Open Source wereld, zodat er een groepje enthousiastelingen ontstaat die vervolgens (in hun vrije tijd) een apart programma gaat maken, helemaal los van het bedrijf, dat te gebruiken is op Linux. Gelukkig zien meer en meer bedrijven mogelijkheden om hun programma wel in eigen beheer ook voor Linux te maken, zij het niet altijd als Open Source.

Wat als ik wil overstappen naar Linux?
Denk je erover over te stappen op Linux, dan is het goed om voor jezelf (en de andere gebruikers van je computer) na te gaan welke programma’s je zoal gebruikt op je huidige Windows of Apple computer. Het is natuurlijk de bedoeling dat je deze of soortgelijke programma’s straks op je Linux computer ook weer kunt gaan gebruiken. Om verassingen te voorkomen is het goed om voordat je overstapt te weten of er voor bepaalde Windows of OSX programma’s goede alternatieven zijn voor Linux. Op de pagina Open Source Programma’s vindt je verschillende mogelijkheden om deze alternatieve programma’s te vinden.

Wat als ik Linux en/of haar programma’s eerst wil uitproberen?
Zoals hierboven gezegd zijn de meeste Linux-programma’s ook te gebruiken met Windows of OSX. Dit betekent dus dat je geheel vrijblijvend eerst allerlei programma’s kunt uitproberen, zonder verdere consequenties voor je computer. Ideaal! Bezoek hiervoor de website van het programma dat je hebt gevonden via de Open Source Programma’s pagina.

De meeste Linux-distributies bieden ook mogelijkheden om hun Linux-smaak uit te proberen zonder dat je daarvoor Linux hoeft te installeren. Zo kun je vaak een zogenaamde Live-cd downloaden van hun website. Een Live-cd stop je in je computer en na het opnieuw opstarten van je computer zal de Linux-distributie worden opgestart vanaf deze Live-cd in plaats van je Windows of OSX. Haal je vervolgens de cdrom weer uit je computer en herstart je deze weer, dan kom je zonder problemen weer terecht in je vertrouwde Windows of OSX. Naast Live-cd’s bestaan ook nog andere manieren om de Linux-distributie van je keuze probleemloos te kunnen uitproberen. Buurtlinux houdt hier een lijst van bij op de pagina Linux proberen.